| |

Három jó tanács hosszú, nyári autóutakra

Megterveztük az útvonalat, megvásároltuk az autópálya-matricát, és bepakoltuk a bőröndöket. Végérvényesen és visszavonhatatlanul megkezdődött a vakáció, a család útra kel, az autó pedig százával falja a kilométereket. Az önfeledt kirándulás előtt azonban fontos, hogy ne csupán a megfelelő útvonallal, de autónk műszaki állapotával is megfelelő mértékben tisztában legyünk.

A legapróbb részleteket is ellenőrizzük. Ha kell, kétszer!

Mielőtt kezdetét venné a nyári vakáció és több száz kilométeres utazásra indulnánk családunkkal, fontos, hogy ellenőrizzük autónk megfelelő felszereltségét és a műszaki dolgok legapróbb tényezőit is. Működnek-e a lámpáink? Rendben van-e a központi zár? Kifogástalanul működik-e a fék? Rendben vannak-e a gumik, és használható állapotú-e a pótkerekünk? Amennyiben úgy találjuk, minden működik, ellenőrizzük a szélvédőmosó- és a hűtőfolyadék szintjét, valamint az olajszintet is, és a biztonság kedvéért az utazásra vigyünk magunkkal plusz egy flakonnyi motorolajat!

Gondoskodjunk az utastér megfelelő szellőzéséről!

Ha hosszú, nyári utazásra indulunk családunkkal, elengedhetetlen, hogy autónk hűtése és szellőzése megfelelő formában megoldott legyen. Indulás előtt ellenőrizzük és tisztítsuk ki a klímát, hiszen a szellőzőrendszerben lerakódott szennyeződés nem csupán kellemetlen szagot okozhat az autóban, de betegséget is terjeszthet. Azon autók esetében, melyeknek nem szériatartozéka a beépített klíma, jóval nehezebb megoldani a hűtést és szellőzést, azonban nem lehetetlen! Egy kifejezetten autónk típusához illő HEKO légterelő sokat segíthet abban, hogy a menetszél lehúzott ablaknál se legyen túlzottan zavaró, és a belső tér az egész család örömére és felfrissülésére könnyedén szellőztethetővé váljon.

Ha pihenni kell, ne hezitáljunk!

Nyaralás és egyéb hosszú utazás során nagyon fontos, hogy fitten és kipihenten üljünk a volán mögé, és legalább két-három óránként iktassunk be egy hosszabb vagy rövidebb pihenőt. Az autóból kiszállva mozgassuk meg végtagjainkat, harapjunk néhány falatot, és ha lehetőség nyílik rá, látogassuk meg a mellékhelyiséget. Ha túlzottan fáradtnak érezzük magunkat ahhoz, hogy folytassuk a vezetést, adjuk át a volánt egy kipihent sofőrnek, amennyiben pedig erre nincs lehetőségünk, mert egyedül utazunk, ne sajnáljuk az időt, és szundítsunk egy kellemeset. A volán mögé ülve mindig legyen a közelünkben egy palacknyi friss víz, ugyanis a kiszáradás is gyorsan vezethet fáradtságérzethez és a koncentrációs képesség nagymértékben történő csökkenéséhez.

Ha téged is érdekel ez a téma, akkor töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérlek add meg a keresztneved.
Kérlek, hogy fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!

Similar Posts